Foreningens historie

En lang historie kort

Kunstforeningens historie begynder med nogle forudsætninger.

Det nye rådhus

 

Ved den forrige kommunesammenlægning i 1970 blev der opført et nyt rådhus i Borup. Ved indvielsen skænkede arkitekten Ole Paarup et maleri af den fynske kunstner Benny Doré. Dette billede befinder sig stadig i kulturhuset.

 

Et års tid efter foreslog kommunaldirektør Poul Petersen, at Mogens Johansen fra kulturforvaltningen skulle prøve at arrangere en udstilling med Benny Dorés værker i det nye rådhus. Den blev gennemført i sommeren 1972, og publikumsinteressen var stor, og de følgende år blev der arrangeret et par mindre udstillinger i hallen.

 

I 1977 forespurgte Mogens Johansen om kulturudvalget kunne give en mindre bevilling til en separatudstilling. Det ville udvalget ikke, men udvalgsmedlemmerne tilkendegav, at hvis der kom et forslag om en mere folkelig udstilling, så ville de være positive. Mogens Johansen afviste tanken, men en måneds tid efter besluttede man at afprøve idéen.

Mogens Tranders afslører Niels Wittens portræt af Ole Hansen, 2007

Skovbo Kunstforening stiftes

 

Der blev indrykket en annonce i Midtsjællands Avis, hvor man søgte udøvende kunstnere, amatører og professionelle. Der meldte sig 32, og rådhushallen blev fyldt med kunst.

 

Kort tid efter udstillingen var slut, henvendte en af udstillerne, Ruth Rasmussen, sig til Mogens Johansen og foreslog, at man stiftede en kunstforening. Der blev holdt et møde på rådhuset, og foreningen blev stiftet med Mogens Tranders som den første formand. Den væsentligste aktivitet i foreningen var en årlig folkeudstilling, og den tradition eksisterer stadig. I 2019 afholdt man den 40. folkeudstilling.

 

Kunstforeningen fik hurtigt mange medlemmer og har i dag et par hundrede medlemmer, og udover folkeudstillingerne blev der nu arrangeret et par årlige udstillinger oftest med lokale udstillere.

 

Skovbo Kunstforening har været meget stabil, og i de knap 50 år foreningen har eksisteret, har der kun været seks forskellige formænd: Mogens Tranders, Tommy Andersen, Niels Omann, Anne Marie Dahl, Henry Rossle og Lise Ingemand.

 

Foreningen har udviklet sig meget gennem årene. Kvaliteten af udstillingerne er markant øget, og i dag er det kendte og anerkendte kunstnere, der udstilles, på nær de åbne og ucensurerede folkeudstillinger, som først og fremmest skal tilgodese lokale kunstnere – professionelle og amatører.

Croquisfestival

 

I 2008 afholdtes den første croquisfestival i Borup Kulturhus. Festivalen samler i dag 70-80 kunstnere fra Danmark samt fra de andre nordiske lande og finder sted over en weekend. Det var et af kunstforeningens medlemmer, Klaus Seyffart, der fik idéen med at lave Danmarks første croquisfestival. I 2016 hædrede kunstforeningen ham med årets Skovtrold.

 

I 2015 foreslog nogle af festivaldeltagerne at lave croquisaftener mellem festivalerne, og  i dag er det så muligt at tegne croquis hver anden uge i vinterhalvåret i Borup Kulturhus.

"Græker II“ af Thomas Kadziola indvies, 2008

Skulpturpark og kunstvandring

 

Siden 2002 har Skovbo Kunstforening arbejdet med opstilling af skulpturer i det offentlige rum.

 

Det begyndte med opstilling af skulpturer i Møllelundparken, men blev siden udvidet til resten af byen, og i dag er der 16 skulpturer rundt omkring i Borup af anerkendte kunstnere.

Fællesatelier

 

I 2016 etablerede kunstforeningen et fællesatelier i Borup Kulturhus. Her kan lokale kunstnere komme dagligt og arbejde mellem kl. 8 og 23. Der er i øjeblikket tilknyttet 6-8 kunstnere.

 

Samarbejde

Skovbo Kunstforening samarbejder med de andre foreninger i Borup Kulturhus samt kunstforeninger i hele landet. Skovbo Kunstforening er medlem af Sammenslutningen af Danske Kunstforeninger, SDK, hvor foreningen er repræsenteret med 2 medlemmer i bestyrelsen. Sammenslutningens vandreudstillinger distribueres fra Borup Kulturhus.

Borgermøde i marts 2007